top of page
Zoeken

Gezonde gevulde speculaas

Bijgewerkt op: 5 feb. 2021

Kan gevulde speculaas echt gezond zijn? Als leefstijlcoach kan ik dat niet verkopen, het blijft natuurlijk snoep. Maar dit recept is wel veel gezonder dan gevulde speculaas uit de winkel. Ik gebruik ik meer natuurlijke ingrediënten, dat betekent meer vezels en nutriënten. En bovendien heeft het ook nog eens meer smaak!!! Deze speculaas is de lekkerste die ik ooit heb gegeten. En ja, ik deel het recept hieronder met jullie!


Geniet ervan!


Ingrediënten

Het spijs

200 gram amandelen

200 gram dadels

Rasp en sap en 0,5 citroen

1 ei


Het deeg

100 gram meel

100 gram bloem

50 gram kokosbloesemsuiker

50 gram agavesiroop

140 gram boter

6 gram speculaaskruiden (flinke eetlepel)

4 gram wijnsteen bakpoeder (eetlepel)

snufje zout


Amandelen als decoratie


De bereiding

Het spijs

Week de dadels en amandelen samen in heet water voor minimaal 30 min (een nacht kan ook). Mix de amandelen en dadels fijn in een keukenmachine, voeg naar smaak citroensap en rasp toe. Kluts het ei los in een kopje en mix bijna alles door het spijs (houdt een klein beetje ei over om aan het einde over het deeg de strijken). Laat het spijs minstens een half uur in de koelkast rusten.


Het deeg

Mix het meel, bloem, kokosbloesem suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg dan de boter en agave siroop toe en kneed het tot een bal (kneed zo kort mogelijk). Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.


Samenstellen

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Rol het deeg uit tot een rechthoek, schep het spijs in een strook in het midden en vouw het deeg eromheen zodat het spijs volledig bedekt is. Gebruik een beetje ei om het deeg aan elkaar te plakken. Versier het deeg met amandelen (opplakken met ei) en bestrijk het met ei.


Oven

30 minuten op 175°C


Als je teveel deeg hebt, kun je er altijd speculaaskoekjes van maken. Deze hoeven maar 15 minuten in de oven (175°C).

Je kunt dit deeg ook een paar dagen ingepakt in de koelkast bewaren.








65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page